Jakie właściwości ma olej z marakui?

Posted on

Olej z marakui, to naturalny, drogeryjny olejek do twarzy oraz ciała wyciskany z nasion marakui (passiflory), mający ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: A,C,K oraz E i wapń, potas oraz fosfor. Popularny oraz stosowany od setek lat poprzez mieszkańców Amazonii stanowi dobre źródło bioflawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6. Tenże ekologiczny kosmetyk ma wartości odświeżające, wzmacniające oraz pobudzające. Z uznaniem można go wykorzystywać do pielęgnacji twarzy, całego ciała lub włosów.

Olej z marakui – co zawiera?

Olej z marakui uzyskiwany jest z nasion tropikalnego owocu, jakiego wartości regeneracyjne oraz lecznicze są cenione od wieków, szczególnie poprzez mieszkańców Ameryki Południowej. Olej z marakui jest bogatym źródłem związków antyoksydacyjnych, jakich funkcją jest zmniejszanie niekorzystnego funkcjonowania wolnych rodników tlenowych. W jego składzie są bioflawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-6 i karotenoidy. Olej z marakui zapewnia także istotnych witamin oraz minerałów, takich jak: witaminy A, C, E, K i wapń, potas oraz fosfor.

Właściwości oleju z marakui

Czerpany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy intensywniejsze wartości antyoksydacyjne aniżeli faworyt w przeciwzmarszczkowej oraz zdrowej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy A, C (rozjaśnia skórę), K (pobudza krzepnięcie krwi – zalecana osobom z cerą naczynkową oraz skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas.

Wykorzystanie oleju z marakui

Olej z marakui ze strony www.bee.pl przede wszystkim dobrze sprawdza się jako zwykły emolient, zapewniający skórze dobre zwilżenie i chroniący suchości. Starczy tylko podać parę kropli produktu na przesuszony obręb skóry. W celu nawilżenia całego ciała należałoby wymieszać olejek z marakui z pozostałym olejem podstawowym, np. olejem kokosowym, olejem awokado czy oliwą z oliwek. Olejek z marakui zwłaszcza przydatny jest w wypadku kłopotów ze skórą wrażliwą oraz swędzącą.

Olejek z marakui do włosów

Olejek z marakui wykorzystywany na włosy przyczynie się do szybszego wzrostu kosmyków i niweluje stopień sebum produkowanego poprzez skórę głowy. Stosunek kwasów nasyconych oraz nienasyconych w ekstrakcie z marakui to 15/85. Ekstrakt z marakui jest lekkim oraz odpowiednio wchłanialnym olejkiem, jaki nie obciąża włosów. Pomimo że ma ogromne części doskonałe do włosów o dużej porowatości, to jednakowo chętnie stosuje się go do pielęgnacji włosów o małej oraz średniej porowatości (najlepiej zestawić go wtedy z pozostałymi olejkami do włosów).

Tło - zdjęcie utworzone przez dashu83 - pl.freepik.com