Jakie zastosowanie ma olej z marakui?

Olej czerpany z nasion marakui (passiflory) to ważny materiał drogeryjny. Odnajdziemy w nim bogactwo potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest kopalnią witamin (A, C, K oraz E) i elementów mineralnych (m.in. wapń, potas oraz fosfor). Zawiera bioflawonoidy, jakie zabezpieczają przed niekorzystnym oddziaływaniem wolnych rodników oraz kwasy omega-6, doceniane za wartości odświeżające oraz przeciwzmarszczkowe. Olejek z marakui nawilża, odżywia oraz stymuluje skórę i włosy.

Olej z marakui – co musimy o nim wiedzieć?

Olej z marakui (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html) zachowuje odpowiedni poziom zwilżenia włosów oraz powierzchni zrogowaciałej skóry, przeciwdziała niepotrzebnej stracie wody i odtwarza dobre funkcjonowanie gospodarki wodno – lipidowej, dzięki czemu zalecany jest do skóry odwodnionej, jak i z nadmierną produkcją sebum. Zwykły retinol (witamina A), wspiera mechanizmy odnowy skóry i włosów, przyspiesza gojenie łuszczycy, egzemy, blizn potrądzikowych, krost i małych ran. Wyraźnie wyrównuje kolor cery i zmniejsza przebarwienia oraz plamy słoneczne.

Komu zalecany jest olej z marakui? Tak naprawdę wszystkim, choćby o skórze uczuleniowej, bo jego oddziaływanie jest niezwykle łagodne oraz nie wywołujące uczuleń. Doskonale sprawdza się przy skórze naczyniowej i dotkniętej trądzikiem różowatym. Ma wartości przeciwzapalne, pobudzające i reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi stany zapalne skóry i zmniejsza obrzęki. Można wykorzystywać go także na włosy. Suche i delikatne będą niezwykle szczęśliwe!

Właściwości oleju z marakui

Olej z pestek marakui to cenne źródło witamin oraz minerałów. Zawiera witaminę A, B, C oraz K, natomiast również kwas foliowy, żelazo, wapń i potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej wyróżnia się delikatną gęstością oraz dobrze się przyswaja. Do tego ma delikatny, przyjemny zapach. Mocą oleju z marakui jest silne oddziaływanie antyoksydacyjne. Sprawdzi się do pielęgnacji skóry dojrzałej oraz suchej. Będzie zbawieniem dla cery trądzikowej i naczynkowej. Duża ilość kwasu linolowego pozytywnie oddziałuje na budowę włosów puszących się oraz niesfornych.

Wykorzystanie olejku z marakui

Olej z marakui możemy wykorzystywać samodzielnie czy w zestawieniu z pozostałymi tego rodzaju kosmetykami ekologicznymi. Wmasowywanie olejku z marakui w skórę twarzy przede wszystkim sprawi, iż skóra będzie niezwykle jędrna, zmarszczki na twarzy zostaną wyrównane, natomiast potencjalne przebarwienia nieco wybielone. W dodatku olejek z marakui dobrze daje sobie radę z poprawianiem krążenia krwi – więc środek tenże zalecany jest osobom o skórze naczynkowej.

Tło autorstwa dashu83 - pl.freepik.com
Posted on