Blog

Jakie właściwości ma olej z marakui?

Olej z marakui, to naturalny, drogeryjny olejek do twarzy oraz ciała wyciskany z nasion marakui (passiflory), mający ważne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: A,C,K oraz E i wapń, potas oraz fosfor. Popularny oraz stosowany od setek lat poprzez mieszkańców Amazonii stanowi dobre źródło bioflawonoidów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6. Tenże ekologiczny kosmetyk ma wartości odświeżające, wzmacniające oraz pobudzające. Z uznaniem można go wykorzystywać do pielęgnacji twarzy, całego ciała lub włosów.

Olej z marakui – co zawiera?

Olej z marakui uzyskiwany jest z nasion tropikalnego owocu, jakiego wartości regeneracyjne oraz lecznicze są cenione od wieków, szczególnie poprzez mieszkańców Ameryki Południowej. Olej z marakui jest bogatym źródłem związków antyoksydacyjnych, jakich funkcją jest zmniejszanie niekorzystnego funkcjonowania wolnych rodników tlenowych. W jego składzie są bioflawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-6 i karotenoidy. Olej z marakui zapewnia także istotnych witamin oraz minerałów, takich jak: witaminy A, C, E, K i wapń, potas oraz fosfor.

Właściwości oleju z marakui

Czerpany z nasion owoców marakui naturalny olejek ma dwa razy intensywniejsze wartości antyoksydacyjne aniżeli faworyt w przeciwzmarszczkowej oraz zdrowej pielęgnacji, olejek arganowy. Zawiera bioflawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, witaminy A, C (rozjaśnia skórę), K (pobudza krzepnięcie krwi – zalecana osobom z cerą naczynkową oraz skłonnością do przebarwień), E (witamina młodości), wapń, fosfor, potas.

Wykorzystanie oleju z marakui

Olej z marakui ze strony www.bee.pl przede wszystkim dobrze sprawdza się jako zwykły emolient, zapewniający skórze dobre zwilżenie i chroniący suchości. Starczy tylko podać parę kropli produktu na przesuszony obręb skóry. W celu nawilżenia całego ciała należałoby wymieszać olejek z marakui z pozostałym olejem podstawowym, np. olejem kokosowym, olejem awokado czy oliwą z oliwek. Olejek z marakui zwłaszcza przydatny jest w wypadku kłopotów ze skórą wrażliwą oraz swędzącą.

Olejek z marakui do włosów

Olejek z marakui wykorzystywany na włosy przyczynie się do szybszego wzrostu kosmyków i niweluje stopień sebum produkowanego poprzez skórę głowy. Stosunek kwasów nasyconych oraz nienasyconych w ekstrakcie z marakui to 15/85. Ekstrakt z marakui jest lekkim oraz odpowiednio wchłanialnym olejkiem, jaki nie obciąża włosów. Pomimo że ma ogromne części doskonałe do włosów o dużej porowatości, to jednakowo chętnie stosuje się go do pielęgnacji włosów o małej oraz średniej porowatości (najlepiej zestawić go wtedy z pozostałymi olejkami do włosów).

Tło - zdjęcie utworzone przez dashu83 - pl.freepik.com
Posted on

Jakie zastosowanie ma olej z marakui?

Olej czerpany z nasion marakui (passiflory) to ważny materiał drogeryjny. Odnajdziemy w nim bogactwo potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest kopalnią witamin (A, C, K oraz E) i elementów mineralnych (m.in. wapń, potas oraz fosfor). Zawiera bioflawonoidy, jakie zabezpieczają przed niekorzystnym oddziaływaniem wolnych rodników oraz kwasy omega-6, doceniane za wartości odświeżające oraz przeciwzmarszczkowe. Olejek z marakui nawilża, odżywia oraz stymuluje skórę i włosy.

Olej z marakui – co musimy o nim wiedzieć?

Olej z marakui (https://www.bee.pl/mohani-olej-z-marakui-50-ml_p14208.html) zachowuje odpowiedni poziom zwilżenia włosów oraz powierzchni zrogowaciałej skóry, przeciwdziała niepotrzebnej stracie wody i odtwarza dobre funkcjonowanie gospodarki wodno – lipidowej, dzięki czemu zalecany jest do skóry odwodnionej, jak i z nadmierną produkcją sebum. Zwykły retinol (witamina A), wspiera mechanizmy odnowy skóry i włosów, przyspiesza gojenie łuszczycy, egzemy, blizn potrądzikowych, krost i małych ran. Wyraźnie wyrównuje kolor cery i zmniejsza przebarwienia oraz plamy słoneczne.

Komu zalecany jest olej z marakui? Tak naprawdę wszystkim, choćby o skórze uczuleniowej, bo jego oddziaływanie jest niezwykle łagodne oraz nie wywołujące uczuleń. Doskonale sprawdza się przy skórze naczyniowej i dotkniętej trądzikiem różowatym. Ma wartości przeciwzapalne, pobudzające i reguluje wydzielanie sebum. Łagodzi stany zapalne skóry i zmniejsza obrzęki. Można wykorzystywać go także na włosy. Suche i delikatne będą niezwykle szczęśliwe!

Właściwości oleju z marakui

Olej z pestek marakui to cenne źródło witamin oraz minerałów. Zawiera witaminę A, B, C oraz K, natomiast również kwas foliowy, żelazo, wapń i potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej wyróżnia się delikatną gęstością oraz dobrze się przyswaja. Do tego ma delikatny, przyjemny zapach. Mocą oleju z marakui jest silne oddziaływanie antyoksydacyjne. Sprawdzi się do pielęgnacji skóry dojrzałej oraz suchej. Będzie zbawieniem dla cery trądzikowej i naczynkowej. Duża ilość kwasu linolowego pozytywnie oddziałuje na budowę włosów puszących się oraz niesfornych.

Wykorzystanie olejku z marakui

Olej z marakui możemy wykorzystywać samodzielnie czy w zestawieniu z pozostałymi tego rodzaju kosmetykami ekologicznymi. Wmasowywanie olejku z marakui w skórę twarzy przede wszystkim sprawi, iż skóra będzie niezwykle jędrna, zmarszczki na twarzy zostaną wyrównane, natomiast potencjalne przebarwienia nieco wybielone. W dodatku olejek z marakui dobrze daje sobie radę z poprawianiem krążenia krwi – więc środek tenże zalecany jest osobom o skórze naczynkowej.

Tło autorstwa dashu83 - pl.freepik.com
Posted on

Jaki skład ma olej z marakui?

Olej z marakui, wyciskany jest z pestek owocu marakui (męczennicy). To płynny olej o kremowym odcieniu, pozbawiony zapachu. Jest doskonały do pielęgnacji cery dojrzałej z cechami starzenia, problemowej, delikatnej, skłonnej do zaczerwienień. Zaleca się go także do suchych, uszkodzonych oraz delikatnych włosów, również kręconych i do uszkodzonych paznokci. Znajduje wykorzystanie także w pielęgnacji skóry z nadprodukcją sebum oraz przebarwieniami.

Skąd pochodzi olej z marakui?

Nierafinowany olej otrzymany w efekcie tłoczenia na zimno pestek owoców marakui. Marakuja, odmiennie passiflora jadalna czy męczennica (łac. Męczennica edulis), to produkt, jakiego wartości lubiły już plemiona osiedlające Amerykę Południową. Z czasem owoce dotarły do Australii oraz Nowej Zelandii, natomiast na początku XIX w. na Hawaje. Nazwa “marakuja” wychodzi od indiańskiego powiedzenia maraú-ya, oznaczające owoc, jaki spożywa się jednym łykiem. Nazwa „męczennica” została nadana w Europie, z racji na kształt kwiatów oznaczających mękę Chrystusa (korona cierniowa).

Olejek z marakui – Korzyści lecznicze

Do owej chwili dość niewiele doświadczeń potwierdzało ewentualne zalety oleju marakuja. Natomiast pewne wstępne efekty pokazują, iż olej marakuja może mieć dobre wartości w obszarze ochrony zdrowia. W badaniu zamieszczonym w 2008 roku badacze ustalili, iż olej wytwarzany z nasion owoców marakui ma znaczną zawartość kwasu linolowego – typ potrzebnego kwasu tłuszczowego, jaki gra ważną rolę w funkcjach cery.

Dzięki swemu składowi bogatemu nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grup A,C,E oraz K, i elementy mineralne takie jak fosfor, wapń oraz potas, olej pobudza oraz umożliwia mechanizmy samoregeneracji skóry, w tym również skóry głowy. Naturalna witamina K zamknięta w oleju działa rewelacyjnie na skórę naczynkową, trądzikową. Olej należy do kategorii olejów lekkich, błyskawicznie się wchłania, nie pozostawiając uczucia tłustości. Olej tenże pobudza oraz odżywia skórę całego ciała i delikatne oraz suche włosy, nie przetłuszczając ich.

Na skórę oraz stan zapalny

Jedną spośród najistotniejszych wartości zdrowotnych oleju z marakui jest to, iż przeciwdziała on stanom zapalnym, co ma znaczenie w wypadku wielu wewnętrznych oraz zewnętrznych kłopotów zdrowotnych. Olejek tenże jest wypełniony kilkoma rozmaitymi przeciwutleniaczami, w tym bioflawonoidami oraz alkaloidami, jakie umożliwiają organizmowi pozbyć się wolnych rodników oraz tym samym obniżyć zagrożenie wystąpienia stanu zapalnego w organizmie. Olej z marakui spełnia również funkcję ekologicznego olejku przeciwsłonecznego i jest dobrym artykułem do wykorzystywania na podrażnioną skórę po za długim byciu na słońcu.

Owoc - zdjęcie utworzone przez rawpixel.com - pl.freepik.com
Posted on